Новини

 • С поднасяне на венци и цветя и почетен караул днес /19.02/ новозагорци отбелязаха 145–тата-годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Събитието бе организирано от Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков-1870” в памет на Дякона, който остава завинаги в българската история като най-голямата фигура на освободителното движение. Неговият плам и отдаденост, вяра в народа и жертвоготовност са мерилото, което трябва да използваме и днес.

 • Мария Петкова, издигната от ПП ГЕРБ, е новият кмет на новозагорското село Любенец. При проведени частични местни избори на 18 февруари, тя спечели срещу опонента си от ПП „Атака”, подкрепен и от БСП, с 55%.  В село Любенец имащите право на глас бяха 332 души. От тях своя вот упражниха 224, като за Мария Петкова гласа си са дали 113 души, а за нейния опонент Стоян Стоянов - 94. Изборният ден премина в нормална обстановка, без напрежение и инциденти.

 • Талантливите лекоатлети от КЛА „Загорец” се завърнаха с успехи от националния шампионат по лека атлетика за момичета и момчета до 16 г., състоял се на 17 и 18 февруари в зала „Асикс Арена” - София. При изключително силна конкуренция, възпитаникът на клуба Венцeслав Трайков (14 г.) спечели 2 сребърни медала в дисциплините 800 м и 1500 м, като спря хронометрите съответно на 2:13:30 мин и 4:40:39 мин. Достойно се представи и другият състезател на клуба – Михаил Георгиу (14  г.), извоювал в същите дисциплини съответно 12-то и 17-то място.

 • В дните от 13-16 февруари на Градския стадион се изиграха отложените футболни двубои между участниците в тазгодишните ученически игри. Възпитаниците на СУ „Христо Ботев“, Професионална гимназия по селско стопанство, Професионална гимназия по техника и технологии и ОУ „Христо Смирненски“ в трите възрастови групи: 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас, показаха завидно майсторство на терена и зарадваха своите фенове. Всички отбори получиха купи и грамоти за участие, а най-добрите състезатели - индивидуални награди, осигурени от Община Нова Загора. Последната финална среща между отборите на СУ „Христо Ботев“ и ПГСС във втора възрастова група, постави края на общинското ниво на ученическите игри 2018/2019 г.

 • В община Нова Загора древните обичаи и ритуали все още будят любопитството и връщат младите хора към корените и миналото. Доказателство за това са оживелите традиции в новозагорското село Млекарево, където за четвърта поредна година НЧ „Христо Ботев - 1920“ и местното кметство правят в навечерието на празника Сирни заговезни, изложба на характерните за нашия край дървени стрели (бутурници) под наслов „Вечер на прошката“. Атрактивната експозиция привлече своите посетители с оригиналността и изяществото на изработените изделия. Тази година в нея се включиха майстори на дървените стрели от селата: Млекарево, Питово, Биково, Новоселец и град Нова Загора.

 • С много настроение членовете на Пенсионерски клуб „Загоре” отбелязаха празника на лозарите и винарите – Трифон Зарезан. Тържеството събра, в ранния следобед на 14 февруари, почитателите на виното, народните ритми и веселието и бе уважено от г-н Ивайло Енев - заместник-кмет на Община Нова Загора и секретаря на Общината г-жа Мария Стефанова. Те бяха приветствани радушно от председателя на Общински съвет на „Съюза на пенсионерите-2004” Христо Димитров, който поздрави всички присъстващи и им пожела здраве и плодородна година. Към хората от златната възраст се обърна и заместник-кметът Ивайло Енев: „Приветствам Ви за това, че съхранявате и почитате народните традиции, с които се гордеем. Продължавайте да се грижите като добри стопани за родния край!

 • Уважаеми съграждани,
  Приемете моите сърдечни поздрави по случай Трифон Зарезан – един от обичаните и почитани български празници, изпълнен с надежда за плодородие, спорна работа и добри дни за лозарите и винарите. Празник, преминал през хилядолетната ни история с любовта на новозагорци към земята, дарила ни с прекрасно грозде и божествената напитка с аромат на вечност, плодове и слънце. Създаденото от Вас с много всеотдайност и професионализъм вино ни носи радост от живота, усмивката на приятели и искрата на любовта.

 • Уважаеми съграждани,
  На 14-ти февруари отбелязваме деня на винаря и лозаря, запазил и до днес своите традиции. Празник на труда и веселието, който ни изпълва с надежда за плодородна година. В миналото българите са отправяли молитва към Свети Трифон Апамейски, покровител на лозарите, винарите, кръчмарите и градинарите с думите: "Дай Боже, свети Трифон да помага, да се роди много...", след което символично правили първата пролетна резитба на лозите.  
  Скъпи лозари и винопроизводители,

Страници