Новини

 • В историята на народите винаги е имало по eдна светла дата – момент, който надхвърля епохите и мащабността на събитията. Този ден за България е 24 май – празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Като достойни наследници на колосалното дело на първоучителите, жителите на новозагорска община всяка година продължават да насищат с положителна енергия този празник и да въздават заслужено своето признание на всички, посветили живота си на развитието на нашата култура и наука.

 • С много вълнения, емоции  и очакване посрещнаха 24 май момичетата и момчетата на випуск 2018 от СУ „Христо Ботев“, които за последен път се строиха в училищния двор. Горди със своята зрелост, но някак плахи пред неочакваното, но желаното, те със сълзи на очи си припомниха лудориите в училище, своите преподаватели и класни ръководители, оставили трайна следа в душата и сърцето им. Тръпнещи в очакване на предстоящата бална вечер, в празничната утрин, красивите абитуриенти смело замениха изящните феерични рокли и стилни костюми със семпли бели и черни тениски. Защото доброто им сърце и чувство за взаимопомощ и солидарност ги обединява в желанието им да помогнат на своите съученици–сираци.

 • Уважаеми съграждани, дейци на културата и изкуството, учители и ученици,
  Най-сърдечно Ви поздравявам с 24 май – празника на българската просвета, култура и на славянската писменост! Празникът, който винаги ще сгрява душите ни и ще събира в едно сърцата ни, разпилени по всички кътчета на планетата. Празникът, който винаги ще ни връща при първата ни прочетена книга, при първата ни написана дума, изпълвайки ни със силно чувство на национална гордост, с вяра, оптимизъм и самочувствие.

 • Уважаеми съграждани,
  24 май е празник на славянската писменост, на духовното извисяване на народа ни и стремеж към усъвършенстване чрез значимите постижения на образованието, науката и културата. 24 май е денят на националната  ни идентичност, ден, който ни припомня, че българският език е този, който ни сплотява. Дата, свидна за всеки българин, свързваща ни с родното училище, учители, език...
  Уважаеми учители,

 • Отколешна е традицията новозагорското село Асеновец да отбелязва своя ден на 23 май в навечерието на Празника на славянската писменост, българската просвета и култура. В 20.00ч. кметицата на населеното място Димитрина Стефанова посрещна с радост заместник-кметовете Светла Стоянова и Маргарит Тодоров, общински съветници и кметове на населени места, дошли да уважат културната проява. С думи на благодарност към ръководството на община Нова Загора се обърна г-жа Стефанова. Тя изрази своето удовлетворение от ползотворната съвместна работа с градоначалника Николай Грозев в интерес на асеновци като изяви готовност да продължат заедно благоустрояването на населеното място.

 • Любимият сезон на питовци е пролетта, не само, защото всичко се раззеленява и възражда, а защото тогава е и празникът на родния им край. На 23 май, в навечерието на Деня на славянската азбука, българската просвета и култура, малките улички се изпълват с хора, пробуждайки се от смеха и веселите игри на децата. Мегданът се оживява в очакване на празника, който събира в едно вярата и надеждата на питовци за по-добър живот.  Гости, на тържеството по случай деня на село Питово, бяха заместник-кметът Ивайло Енев, заместник-председателят на Общински съвет Нейчо Минчев и секретарят на Община Нова Загора Мария Стефанова. Те бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол.

 • Пъстър и емоционален беше празникът на село Радево, който се провежда на 24 май, Деня на славянската писменост, българската просвета и култура. Тази година, на 23 май, китното селo, обвито в майска зеленина и пъстри цветя, заживя с пулса на традиционните изяви по случай празника. Привечер, кметицата на населеното място Росица Недялкова посрещна с усмивка гостите на тържествата - председателя на Общински съвет - Нова Загора Георги Николов, началника на отдел “Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ Станимира Кънчева, общински съветници, кметове на населени места. Тя поздрави присъстващите по случай двойния празник като им пожела да работят винаги така задружно за развитието и благоустрояването на своя роден край.

 • На 21 май кметът на община Нова Загора Николай Грозев и неговият екип посрещнаха сред потъналата в майска зеленина, ухаеща на рози, градина, абитуриентите-отличници от випуск 2018. Всяка година ръководството на Общината засвидетелства своето уважение и признание за положените усилия и показаните отлични успехи от страната на младите хора като им подарява една вълнуваща и невероятна приказна вечер под звездите, изпълнена с много емоции и приятни изненади. В 19.30 ч. домакинът на вечерта посрещна с усмивка дръзките млади хора-зрелостници от четирите средни училища в града и техните директори. Абитуриентите, прекрасни в своята младост, тръпнеха от възторг в очакване на празничната вечер.

Страници