Концерт-спектакъл под надслов „На бъдещите поколения за миналото разкажи…”.

И тази година, по случай трети март – Националния празник на Република България, Община Нова Загора съвместно с НЧ „Диньо П. Сивков-1870” подариха на новозагорци един невероятен концерт-спектакъл под надслов „На бъдещите поколения за миналото разкажи…”. Емоционалните монолози, народните хора и песни и автентичните възстановки, отразяващи славното ни минало, върнаха жителите и гостите на общината към кървавите и героични събития на 19 век. Публиката се пренесе в онова време разделно, когато брат срещу брат си ръка вдига, когато с писък отнемат сина от майка му, когато силата и вярата на един народ са подложени на неистови изпитания.. Пред погледа й се нижеха върволици от бели робини, които предпочитат смъртта пред безчестието, звучаха паметните слова на Балканджи Йово, който глава си дава, но Яна не дава на турска вяра, Райна Княгина шиеше с нежните си ръце знамето с надпис „Свобода или смърт“, а един надраснал времето си българин, скъса черното бесило и се издигна още по-силен над ранената синева на българското небе.
В навечерието на паметната дата за всеки българин – 3 март, новозагорци съпреживяха болката на онези мрачни времена, но сърцата им се изпълниха с гордост. Те станаха свидетели само на едно миниатюрно парченце от пъзела на великата ни история, но то накара всички присъстващи да мечтаят. А да се мечтае за бъдещето е невероятно, да се живее в настоящето - достойно, да се познава миналото - безценно.
Тържественият концерт-спектакъл бе реализиран с участието на клуб „Млад родолюбец”, РК „Традиция”, ДЮФА „Загорчета”, Клуб за народни танци „Балига” и ОШИ „Илия Аврамов”.  Той бе уважен от кмета на община Нова Загора Николай Грозев, председателя на ОбСъвет –Георги Николов, народния представител от последното Народно събрание г-жа Галя Захариева, заместник-кметовете Светла Стоянова и Ивайло Енев, общински съветници, културни деятели и др.