Завърши Шестият театрален ученически фестивал "Арлекин 2017"

След три дни, изпълнени с вълшебство, на 31 март от 17.00 ч. беше официално закрит Шестият ученически театрален фестивал „Арлекин 2017", организиран от Община Нова Загора и СУ „Христо Ботев”. Театралният форум е един от големите празници на Нова Загора -символ на съхранената театрална традиция, превърнал се в духовна емблема на  града. Тази година във фестивала взеха участие и четири новозагорски трупи: театрално ателие „Мигчета” с „Принцесата и граховото зърно”, Театрална група 5 „а” при СУ „Христо Ботев” с “Snow White and seven dwarfs”, Театрален състав „Заедно” при СУ „Христо Ботев” с „Небивала приказка” и Група „Мечо Пух” при ДГ „Слънчице” със „Случки в гората”.Ученическите театрални празници нямат конкурсен характер, но творческият дух по време на провеждането им, привлича като магия театрални колективи от цяла България. Неповторимостта и настроението, топлата приятелска атмосфера и възторжената публика грабват театралните трупи още първия ден. Почитателите на Мелпомена отново изживяха незабравими моменти с представените образи от българската и световна драматургия, припомниха си отново спектакли, докоснали сърцето им с теми, образи и чувства.Малките таланти влязоха с голяма лекота и артистичност в различните роли и, въпреки че представиха толкова различни герои на сцената, имаше нещо, което обединяваше всички в едно – сърцатата игра на малки и големи, техния усет към красивото, към доброто. Те носеха онзи пламък и онази любов към изкуството, които успяха да запалят сърцата на вдъхновената публика. По време на дните на фестивала,прекарани в Нова Загора, се зародиха нови приятелства, обмениха се мисли и опит, отправени бяха пожелания за взаимно гостуване, като по този начин се реализираха целите на културната проява - стимулиране на театралното изкуство за деца, пренасочване вниманието им към духовни ценности, подкрепяне усилията на детските театрални школи, за да могат учениците да получат творчески заряд и подкрепа за развитие на техните таланти и индивидуални качества.
С обогатени души и пресни впечатления, гостите си тръгнаха доволни, че са изпълнили блестящо образите в своите постановки. Доказателство, че когато любовта към театъра те е завладяла изцяло, няма начин да не пренесеш тази обич на сцената към зрителите в залата. Изкуството съхранява духовните ценности на един народ и предава на поколенията създаденото във времето.А Театърът е най-събирателното изкуство.
Чувство, което непрекъснато трябва да се доказва, за да покорява все нови и нови поколения, които ще тръпнат, подвластни на магията на сцената. Всеки път, когато завесата се вдигне.