Проведе се XI Национален фестивал на любителските хорове и групи за народно пеене – Кортен 2017

На 7 октомври в с. Кортен за единадесети път се проведе Национален преглед на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене. Форумът е организиран от НЧ „Светлина - 2000”, с. Кортен и Община Нова Загора, Кметство с. Кортен и Общество за фолклор.
Фестивалът има за цел да дава възможност за изява и общуване на изпълнители и ръководители от различни региони на България, за да се съхраняват и обогатяват традициите на песенното народно творчество.
Даровитите изпълнители бяха оценявани от жури в състав: председател Академик Крум Георгиев - Председател на Общество за фолклор – българска секция при Международната фолклорна организация, носител на Оскар за фолклор на IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации) и членове: Младен Станев – музикант, автор на обработки, диригент на хорови състави, жури на много песенни и хорови фестивали в страната и чужбина и инж. Иванна Гидикова – член на читалищното настоятелство на НЧ ”Светлина - 2000”, с. Кортен.
След края на фестивалния ден и представянето на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене, бяха отличени и наградени най-добрите, които можете да видите тук.
След приключване на музикалния форум, ръководителите и участниците от различни региони на България споделиха радостта си от преживяната емоция и изразиха надеждата си прегледът да се разраства все повече и да не спира да се популяризира, с цел съхраняване и обогатяване на традициите на фолклорното народно творчество. Всички бяха на мнение, че фестивалът е уникален и единствен в страната и се надява да получава все по-голяма подкрепа, както от Община Нова Загора, така и от Министерството на културата, за да се разраства и популяризира все повече.