Нова Загора посрещна любимите български герои Пижо и Пенда

Първи март е! Баба Марта води пролетта, идва краят на зимата, а всички българи връзват мартеници на близки и приятели, за да са здрави и късметлии. Изпълнен с много усмивки, емоции и настроение беше днешният празничен ден и за новозагорци. Тази година специални гости на града, по покана на Община Нова Загора, бяха любимите български герои Пижо и Пенда. В студеното мартенско утро първи техни щастливи домакини бяха кметът Николай Грозев и неговият екип, които те дариха с красиви мартеници и пожелание за здраве, щастие и късмет навред!
В усмихнатия, но мразовит първи март, двата емблематични образа на българската мартеница се разходиха по улиците на Нова Загора и бяха посрещнати с много ентусиазъм от млади и стари. Като завързваха на всички граждани преплетени бели и червени конци, те символично нарекоха: „Нека Баба Марта Ви донесе здраве и сили! Нека магията на първи март да бъде във Вашето голямо сърце!"
Пижо и Пенда носят древна символика и легендите за тях са повече от една. Според някои те са младоженци, а според други са брат и сестра, които много се обичали, помагали си и били неразделни. Народните вярвания са, че предвещават настъпването на пролетта.
Честита Баба Марта, новозагорци!