Село Млекарево се включи в комуникационна инициатива за отбелязване на 75-годишнината от спасяването на българските евреи

Във връзка с провеждане на комуникационна инициатива за отбелязване на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста и приноса на Република България за опазването на техния живот, НЧ "Христо Ботев - 1920", с. Млекарево организира прожектирането на филма „Оптимистите“ на режисьора Джаки Комфорти. Проявата се провежда под егидата на областния управител на област Сливен Чавдар Божурски, със съдействието на Областна управа Сливен, в партньорство с Община Нова Загора. Събитието беше уважено от Женя Андонова, главен експерт в Дирекция АКРРДС и Юлия Гавазова, председател на Регионална организация на евреите „Шалом“ в гр. Сливен. Секретарят на НЧ „Христо Ботев-1920“ Радка Петрова откри комуникационната инициатива като изказа благодарност на присъстващите и организаторите на проявата. Приветствие към всички отправи и г-жа Гавазова, като подчерта, че българи и евреи са свързани с многовековно съжителство, основано на взаимна лоялност и толерантност. Хора, които макар и с различен произход и различна вяра са живели години наред заедно в мир и разбирателство. Тя изрази надежда, че филмът на режисьора Джаки Комфорти ще предизвика размисли и ще допринесе за осъзнаване на действията ни, като ни накара да се замислим за цената на приятелството и солидарността. Г-жа Гавазова връчи на секретаря на читалище „Христо Ботев - 1920“ поздравителен адрес от името на Регионалната организация на евреите “Шалом”, в който още веднъж изказва благодарност на всички, реализирали инициативата, чиято цел е да ни напомни за човечността, “да открием човешкото у нас и от него да се научим да правим добро“ - както казва и самият режисьор Джаки Комфорти.
Филмът „Оптимистите” пренася зрителите през 1943 г., когато България е страна почти от задния двор на Източна Европа. Но все пак тя е сред най-цивилизованите нации. 50 000 евреи живеят в България преди и след Втората световна война и те запазват своя живот, въпреки нацистките ешелони, отвеждащи ги на сигурна смърт. Евреите в България живеят, защото българските християни и мюсюлмани са намерили начини да ги защитят. „Оптимистите” получава „Кинонаградата за мир” на фестивала в Берлин ’11.