Малки сурвакари наричаха за здраве в Нова Загора

Ден след Васильовден, кметът на община Нова Загора Николай Грозев и неговият екип посрещнаха малки сурвакари, които наричаха за здраве и берекет в Община Нова Загора. С ръчно изработени сурвакници, изцяло в духа на българските традиции, усмихнатите деца отправиха пожелания за късмет и благополучие през следващата година. 
„Благодаря на малчуганите за посещението и празничното настроение, което ни подариха! Желая на тях и техните семейства да бъдат здрави и щастието да е винаги с тях!“, пожела кметът Грозев като им подари вкусни лакомства.
Един от най-древните, а и уникални български обичаи, е сурвакарството. То е познато във всички краища на страната ни. Както млади момчета, така и ергени обикалят домовете на близки и познати. Държейки украсени дрянови пръчки, сурвакарите отправят пожелания за богат урожай, богатство, здраве и късмет. Едва ли има някой, който да не е чувал благословията:
Сурва, сурва година, весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина, едър клас на нива, пълна къща със коприна, голям грозд на лоза, живи-здрави догодина, догодина до амина!”...