Открит бе Дванадесетият национален фестивал на любителските театри Нова Загора 2019

Без изкуство няма смисъл в живота, няма слънце в душата. То е в основата на искреността, честността, приятелството, любовта, духовния катарзис и още много чувства, ценности и състояния на духа, които ръководят човека през краткия миг на съществуване, наречен живот. Всеки може да почувства изкуството, но не всеки е творец... това е талант и дарба. Може човек да създава изкуство за себе си, за да открие измеренията на своето „АЗ“, но само истински талантливите хора, могат да го създават за другите.
Затова новозагорци са щастливи, че завесите в театралната зала на НЧ „Д. П. Сивков-1870” отново се надигат, за да посрещат истински талантливи хора, участници в Дванадесетото издание на националния фестивал на любителските театри. Организираното от Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков -1870” събитие бе открито на 5 юни от заместник-кметът на община Нова Загора Светла Стоянова. Тя приветства с „добре дошли” всички любители-театрали, като им благодари, че са част от значимата културна проява. Г-жа Стоянова пожела на участниците да бъдат здрави,  да имат сили и вяра да творят това, което  обичат, и спорна работа на журито в състав: председател Наташа Колевска, драматург в Театъра на армията, гр. София и членове: Светла Бенева, театровед и Иван Петрушинов, актьор в Малък градски театър "Зад канала”. След официалното откриване под светлините на прожекторите, присъстващите изгледаха с много настроение постановката на театралния колектив към НЧ „Д. П. Сивков-1870“ „Двубой”, по Иван Вазов с режисьор Стефан Делев.
През първия фестивален ден публиката имаше възможност да наблюдава и представленията „Опечалената фамилия” на Театрален колектив при НЧ „Иван Вазов-1893”, с. Първомайци, „Остани си с носа”  на Младежки драматичен театър „Матей Икономов”, гр. Сопот и „В търсене на самия себе си, или Друг човек” на Общински театър при Дом на културата „Енергетик", гр. Гълъбово. През следващите два дни на фестивала зрителите ще могат да се насладят на играта на любители-театрали от Елхово, Лясковец, Костинброд, Раднево, Исперих, Козлодуй, Карлово, Велико Търново, Горна Оряховица, с. Козаревец - общ. Лясковец и с. Кортен - общ. Нова Загора. Те ще дадат и последното от себе си за новозагорската публика и театъра.. защото всичко е любов! Любов към театъра и към живота…