Търговското изложение "Живата традиция Нова Загора 2019" беше официално открито

По традиция, всяка година в празничните дни, от 9 до 14 октомври, слънчева Нова Загора се превръща в убежище на българщината и в притегателен център за майстори-занаятчии от цялата страна, дошли да представят своите умения и уникални ръчно изработени изделия в Националното изложение „Живата традиция“. Тази година повече от тридесет пазители на древните български традиции се включиха в атрактивния панаир на занаятите, за да демонстрират разнообразното ни културно богатство. За четвърта поредна година, колоритната културна проява, посветена на празника на града – Петковден, бе обогатена от магията, вложили в своите „елексири“ майсторите от винарските изби в новозагорско – „Едоардо Миролио” и „Домейн Бойар”.
Официалното откриване на „Панаира на занаятите” се състоя на 9 октомври, от 17.00 ч., в централната пешеходна зона. Събитието беше уважено от председателя на Общински съвет - Нова Загора Георги Николов, цялото общинско ръководство, много общински съветници, граждани и гости на града. Заместник-кметът Светла Стоянова се обърна към присъстващите: „Отново е октомври, отново сме в началото на празника на Нова Загора и отново нашето китно градче събира майстори от близко и далече. Събира хора, уважаващи традициите, съхраняващи и пазещи ги за идните поколения. Ние, като общинско ръководство, винаги сме се старали да пазим завещаното от дедите ни и едновременно да внасяме духа на новото, да съхраняваме изконно българското. Пожелавам на всички занаятчии здраве, щастие и успешно представяне. А на новозагорци и гости весели празници и нека панаира да започне сега!“.
Феерията от багри и ритъм в танците на ДЮФА „Загорчета” и ТШ „All steps” се вплетоха в пъстрата палитра на красивия и весел празник, върнаха всички назад във времето, за да се слеят с миналото, да усетят неговата непреходност и да се насладят на настоящето. В магията на българския бит и култура ни пренесоха и членовете на Регионален клон „Традиция“ – Нова Загора, поднасяйки ни възстановка на традиционния ритуал „Тракийска сватба“. Те ни пренесоха в магията на българския бит и култура като пресъздадоха един от трите най–важни момента от пътя на човек - женитбата.