Поздрав на кмета на община Нова Загора Николай Грозев по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Уважаеми жители на община Нова Загора,
Уважаеми учители, ученици и дейци на културата!
На 24 май честваме Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. Празникът с особен ореол, на който се прекланяме пред славното дело на първоучителите  Кирил и Методий и който отбелязваме всяка година с много вълнение, вяра и от сърце! Така е и днес, въпреки необичайните условия и пандемията, с която се борим.
Скъпи учители,
Благодаря ви, че по време на създалите се извънредни обстоятелства оставате верни на своето призвание да възпитавате в ценности, родолюбие и духовност поколенията. Че със себеотдаване и дръзновение предавате искрата на просветлението на нашите деца, вдъхвате вяра в собствените им сили и ги връщате към възрожденските идеали и добродетели на българския род. Пожелавам Ви здраве и много енергия, за да продължите това свято дело в името на националното ни достойнство и идентичност. Нека творческият Ви устрем бъде възнаграден чрез успехите на Вашите възпитаници, които да Ви носят удовлетворение и радост и да осмислят живота ви!
Скъпи ученици,
Вие сте нашата надежда, енергия, сила, смисъл на дните ни! Почерпете с пълни шепи от огъня на Светите братя, който ще ви помогне да превърне трудностите в победи, а мечтите в реалност. Обичайте, ценете и пазете своя език и култура и не забравяйте,че чрез него получавате знание, а знанието е прозорец към света! Бъдете любознателни и последователни откриватели на нови хоризонти и горди българи! Силно вярвайте и смело вървете по пътя, който сте избрали!
Мили момичета и момчета, абитуриенти от випуска 2020,
Пред Вас стои едно предизвикателство – да се сбогувате с родното училище без да изживеете емоцията на своя бал. За съжаление, животът е това, което се случва, докато кроим планове за бъдещето. Не само днес, но и по пътя, по който Ви предстои винаги ще има камъни. Друг е въпросът – дали ще използвате камъните, за да градите стени или да издигате мостове, по които да вървите напред. Затова, не се предавайте пред трудностите, мислете позитивно и бъдете оптимисти! Пожелавам Ви здраве, воля и упоритост, радост и успехи, красиви мигове, самочувствие и много високи постижения в бъдеще. Надявам се, да се реализирате успешно в сферата, която желаете, да не забравяте,че тук е Вашият дом и че Вашият роден град има нужда от младостта Ви, от силата и знанията Ви. На добър път в живота, млади приятели!
Използвам днешния светъл празник, за да благодаря на всички новозагорски писатели, художници, артисти, музиканти, читалищни, библиотечни, музейни дейци и журналисти.
Уважаеми дейци на културата,
Продължавайте с гордост и самочувствие да отстоявате славата на нашата Нова Загора и да бъдете  все така достойни посланици на богатата ни култура и изкуство. Не забравяйте, че се гордеем с Вас и от сърце Ви желаем нови творчески достижения. Пазете и пренасяйте през поколенията упоритостта на българския дух и волята му да създава творчество и красота.
Уважаеми жители на община Нова Загора,
Нека и занапред продължим да пазим сиянието на  празника на просветата, да  бдим  над  светлината и да  благославяме свещеното  слово, защото „Народността не пада там, дето знанието живей!”