Проведе се Шеснадесетото издание на Националния поетичен конкурс – Нова Загора 2020

На 1 октомври, с красиви стихове, които се носеха на откритата сцена в Градската градина бе даден стартът на празничните прояви по повод  14 октомври Петковден – Празник на Нова Загора.
В есенната прохладна вечер се проведе награждаването на лауреатите на Шестнадесетото издание на Националния поетичен конкурс – Нова Загора 2020, създаден през 2005 г. по идея на бележитите новозагорски поетеси - Златина Великова и Стефка Данева и организиран от Община Нова Загора и Народно читалище „Д. П. Сивков – 1870“. В него взеха участие 74 поети от над 30 населени места, които в тези трудни времена доказаха, че таланти винаги ще има, че човешката душа и емоция не е подвластна на съвременните заплахи, че тя ги преодолява със силата на поезията, която ще е вечна!
Тази година отговорната и тежка задача да оценят и селектират многобройните участващи творби имаше жури в състав: председател - старозагорският поет Йордан Пеев и членове Елена Арабаджиева – секретар на Народно читалище „Д. П. Сивков – 1870“ и Георги Георгиев – поет. Г-н Пеев нямаше възможност да присъства на събитието, но изпрати специални думи към всички присъстващи: „Смело можем да кажем, че тазгодишното издание на Националния поетичен конкурс Нова Загора 2020 е продължител на литературна традиция, която под грижите на участниците в него, журито и Община Нова Загора, е гаранция, че ще пребъде. Нека не забравяме никога, че именно поетите  са пулсът на времето ни. Пожелавам на пишещите си братя и сестри, които взеха участие в тазгодишното издание на конкурса, както и на тези, които вече са участвали и които ще участват в бъдеще, емоционален зоб за вихрогона им, нестихващо въображение и кураж, а Всеблагия грижливо да бди над озарената им ръка и сърце, изпълваща го с любов и доброта“.  За 2020 година носител на първа награда бе София Милева от град Хасково. Второто място бе отредено на Таня Панайотова-Маркова от град Несебър, а третото място зае Жени Щерева от град Пловдив. Специалната награда на кмета на Община Нова Загора Николай Грозев, която бе връчена от заместник - кмета Светла Стоянова, бе присъдена на Яна Радилова и получена от нейната сестра Ирина Радилова. Г-жа Стоянова използва приятни повод, за да изкаже своята благодарност към участниците в поетичния конкурс и да заяви готовността на общинското ръководство той да продължи да се развива и в бъдеще. По традиция в Националния поетичен конкурс „Нова Загора – 2020“ се връчва още една специална награда по инициатива на г-жа Галя Захариева- народен представител в 44-то Народно събрание. Тази година нейн достоен носител е Катя Рашева от гр. Трявна.  Всеки от наградените автори имаше възможността да прочете  отличените си произведения и да сподели своите чувства и мисли.
След специалните поздрави, отправени от  възпитаниците на ОШИ „Илия Аврамов”, клас „Поп пеене” Виктория Добрева и Йоана Атанасова  и пианистката Ирина Радилова, празникът завърши с надежда, че все повече хора ще имат нужда от поезия, която ни представя по един особено красив начин света – с красиви рими, идващи направо от сърцето.