Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева гостува в с. Млекарево по повод Сирни заговезни

На 23 февруари 2023 г. Кметство с. Млекарево и НЧ „Христо Ботев – 1920“ организираха празник, посветен на Сирни заговезни, в сградата на Кметството. На поканата им се отзоваха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заедно с нейния екип, читалищни дейци и гости от други населени места.
В подредената колоритна обстановка на стара българска къща се разигра сцена, пресъздаваща обредите по време на Сирни заговезни. Детайлите от битовата атмосфера, празничната трапеза и народните носии, пренесоха присъстващите в дома на едно голямо и сплотено млекаревско семейство в деня, когато се иска прошка. Както е обичаят, последва прескачане на огъня на мегдана, след което моми, момци, деца и възрастни се хванаха на хоро.
След възстановката  дойде ред за награждаването на участниците в традиционната изложба на стрели - бутурници под надслов "Вечер на прошката". Кметът на с. Млекарево  Диян Тодоров благодари на всички участници – от с. Млекарево и от близки населени места и покани кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и председателя на  читалището домакин Елена Петрова да се заемат с оценяването на представените експонати.
Специалната награда от името на кмета на Общината и кмета на с. Млекарево отиде при ДГ „Детство“ в с. Млекарево.
Специалната награда от името на читалището домакин журито отсъди да остане в с. Млекарево в НЧ „Христо Ботев – 1920“.
НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1926“, с. Пет могили спечели първата награда; НЧ „Просвета – 1923“, с. Езеро – втора награда; за НЧ „Светлина – 1929“, с. Брястово и НЧ „Светлина – 1929“, с. Бял кладенец заминаха две заслужени отличия за трето място.
"Да са живи и здрави всички участници", пожела г-жа Захариева и изрази задоволството си от ентусиастите и пресъздадената традиционна обредност във възстановката.  „Изключително е приятно, че това, което видяхме, се пази и днес в българските домове.“ В духа на обичая, тя завърши с думите, които най-често се изричат в този ден: „Прошка искам и прошка давам.“