Поздрав от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева по повод Сирни заговезни

Скъпи съграждани,
На 26 февруари, неделя, отбелязваме Сирни заговезни. Празникът е в последния ден преди поста и се свързва с Християнския календар, но в обредността си пази стари езически традиции. Известен е още като Прошки, Прочки, Поклади, Сирница, Рия, Запостяване, Ората. В различните краища на България се изпълняват различни обичаи, но в основата на всички се забелязва паленето на ритуални огньове и искането на прошка на младите от по-възрастните.
Сирни заговезни е съхранен и в Новозагорско. Радващо е, че той събира семействата, а колоритният обичай да се хвърлят бутурници - стрели за здраве, е съхранен и се приема с много голям ентусиазъм от младите и децата. Огънят има и пречистваща роля, вярва се, че в него изгарят болестите, зимата и злото.
Пред традиционната трапеза, както е обичаят, е време да поискаме прошка, да изречем от сърце „Прости! Простено да е!“ и да пречистим душите си, да се изпълним с мир и любов, за да се подготвим за посрещането на възкръсналия Христос, да продължим делата си в единение!
Пожелавам Ви благодат в домовете, сговор в семействата, мир в душите Ви!
Кмет на Община Нова Загора: Галя Захариева