Юбилеен концерт на ФГ „Неранза“ към НЧ „Напредък – 2001“

НЧ „Напредък – 2001“ отбеляза десетгодишен юбилей на ФГ „Неранза“ с художествен ръководител Петко Танев на 21 април 2023 г. вечерта в Театър „Минко Балкански“. Сред публиката  бяха Галя Захариева - кмет на Община Нова Загора и Нина Генчева – заместник-кмет.
ФГ «Неранза» очарова любителите на хубавите български песни с уникалните си изпълнения още от основаването си. Велина Стайкова е нейният първи художествен ръководител, Петко Танев поема щафетата по-късно, за да продължи магията. Продължават и множеството участия в местни,  регионални и национални форуми, множат се и спечелените на тях отличия, звания, престижни награди и грамоти за групата и ръководителя й. Завоеванията им ги стимулират да работят с още по-голяма упоритост, любов и ентусиазъм. Днес името на ФГ „Неранза“ е пример за високи постижения  при хоровото многогласово пеене при обработения фолклор – акапелно или в съпровод.
Началото на юбилейния концерт бе поставено с изпълнение на ситна българска ръченица, след която се разтвориха завесите, за да открият сцената за музикалната вечер. Тя беше огласена от красивите женски гласове в изпълнение на любими песни: „Неранза“, „Петлите пеят“, „Гюл се рони“, „Гльодай ма“, „Замръкнала е Яна“ и др.
В концерта се включи и Дамски камерен хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора“ с художествен ръководител доц. Дончо Донев.
Пъстрата палитра от звучни песни предизвика аплодисментите на публиката, очарована от магията на българския фолклор и изпълнителите.
Желязко Милев – председател на НЧ „Напредък - 2001“, приветства  фолклорната група и каза, че „името на "Неранза“ се е превърнало в перлата на Нова Загора“ и градът ни може да се гордее с техните постижения.
За достойния си десетгодишен творчески труд юбилярите получиха поздравителни адреси от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и Дамски камерен хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора“.