„Гласът на Нова Загора” за 2016 година е Дона Мосто

С настъпването на лятото, в дните 6 и 7 юни се проведе единадесетото издание на конкурсa „Глас на Нова Загора”. Форумът е организиран с подкрепата на Община Нова Загора, НЧ „Д. П. Сивков – 1870” и ОШИ „Илия Аврамов" и е под патронажа на народния представител в 43-то Народно събрание Галя Захариева.
Стартът на музикалната надпревара даде заместник-кметът на Община Нова Загора - Светла Стоянова. Тя приветства всички участници и гости, като се обърна към тях с думите: „За мен е чест и удоволствие да пожелая на всички участници много усмивки, да пеят с най-голямата емоция, която имат и да покажат това, което са научили, за да завладеят публика и жури. Нека най-добрите да спечелят.“ За първа година „Глас на Нова Загора 2016” е със статут на Регионален конкурс и има участници от общините - Твърдица, Раднево и Сливен. В музикалното съревнование се включиха 60 индивидуални изпълнители и 6 камерни състави, които се надпяваха в двете категории: популярна и народна песен, в четири възрастови групи: предучилищна възраст, до 3 клас, до 7 клас и до 12 клас. Членове на журито на тазгодишния конкурс бяха: Надя Тончева, преподавател по „Поп и джаз пеене” в Националното училище за музика и сценични изкуства „Христина Морфова“, гр. Стара Загора, Сашка Ченкова, преподавател в Национално училище за фолклорни изкуства в гр. Котел, Андония Спасова - ръководител на Обединена школа по изкуствата „Илия Аврамов” в гр. Нова Загора и Станимира Кънчева - началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ в Община Нова Загора.
След двудневния маратон на песенното изкуство, изпълнен с много емоции, сценична треска и артистичност, дойде време и за заключителния галаконцерт. Спектакълът се състоя в лятната вечер на 7 юни, където бяха обявени отличените участници. Грандиозното събитие бе изпълнено с много музика, детски усмивки и удовлетворение от спечелените награди. Началото на концерта бе поставено от патрона на „Глас на Нова Загора” г-жа Галя Захариева - депутат от 43-то Народно събрание. Тя отправи благодарност към кмета на община Нова Загора – Николай Грозев и целия му екип за подкрепата, която оказват, както в музиката, така и във всяка една дейност на децата на Нова Загора. Благодарност отправи към ОШИ „Илия Аврамов“ и към всички останали, които организират този празник на песента. Г-жа Захариева връчи първите медали и дипломи за най-малките от възрастова група – предучилищна възраст. Победителите в следващата възрастова група, до 3 клас, получиха своите награди от председателя на ОбС Нова Загора - Георги Николов. В останалите две възрастови групи и в категорията „Камерни състави”, честта да наградят спечелилите бе на Андония Спасова – директор на ОШИ „Илия Аврамов”. Тази  година, отново бе връчена и специална награда от г-жа Галя Захариева, като патрон на проявата - едногодишна стипендия за обучение в клас "Народно пеене". Носител на отличието стана талантливата Десислава Колева, възпитаник на ОШИ „Илия Аврамов“, която грабна и първата награда от четвърта възрастова група, до 12 клас. Всички участници с трепет очакваха кулминацията на вечерта, обявяването на „Глас на Нова Загора 2016”. Престижната награда бе връчена от Светла Стоянова – заместник-кмет на Община Нова Загора и отиде в ръцете на Дона Мосто, клас „Поп пеене” към Обединена школа по изкуства „Илия Аврамов“ гр. Нова Загора.