Жителите на село Съдиево отбелязаха своя празник

В деня на Свети Иван Рилски /19 октомври/, небесен покровител на българския народ, новозагорското с. Съдиево чества своя празник. По традиция денят започна със звъна на църковните камбани на храма „Свети Иван Рилски“, където с тържествена литургия съдиевци отбелязаха 80 години от неговото изграждане. Жители и гости на селото запалиха свещички и се помолиха да бъдат здрави, закриляни от своя покровител и да е плодородна годината. Празникът продължи с поднасянето на цветя пред Паметника на загиналите за национално обединение съдиевци и спортна надпревара в ОУ „Христо Ботев”. Кулминацията на тържествата бе на обновения площад на селото, огласен в красивата есенна вечер от песни, танци и детски смях. Да уважат поздравителния концерт бяха дошли: Николай Грозев - кмет на община Нова Загора и членове на неговия екип, Галя Захариева - народен представител в 43-то Народно събрание, Георги Николов - председател на ОбС Нова Загора, кметове на населени места и много гости на Съдиево.
Домакинът на вечерта – Ленко Влаев, посрещна своите гости и ги поздрави с „Добре дошли“. Той приветства всички жители на селото, пожелавайки им да пазят гордия си дух и да предават на идните поколения любовта си към бащиния дом, съхранена в родния край с мъдрост и родолюбие. Заместник-кметът на Община Нова Загора Светла Стоянова поднесе на г-н Влаев поздравителен адрес от името на кмета Николай Грозев, в който градоначалникът се обръща към всички празнуващи с думите: „Уважаеми жители на село Съдиево, на днешния празничен ден, бих искал да Ви пожелая вяра, че всичко добро предстои, оптимизъм, че със съвместни усилия ще успеем да изградим Вашeто китно село като достойно място за живеене и развитие и сила, за да посрещате предизвикателствата в бъдеще! Нека Свети Иван Рилски Ви донесе здраве, късмет, вдъхновение и много успехи!“
Прекрасните народни танци, емблематичните български песни, стиховете за Майка България и Св. Иван Рилски Чудотворец, поднесени от ТШ „ALL STEPS”, възпитаници на ОШИ „Илия Аврамов“, деца и ученици от детската градина и училището в селото, както и от дамите от ПК „Здравец“, завладяха сърцата на присъстващите. Празникът - на изконните духовни ценности, на съхранените християнски традиции, на вярата в доброто, на силата на българския дух, на село Съдиево завърши с пищната заря в помръкналото небе. И както българските традиции повеляват, всички присъстващи извиха кръшно хоро сред площада в китното Съдиево.