Новини

 • Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, със своя Заповед №РД-12-655/17.06.2024 г., създаде Комисия, която да установи причинените от бурята на 13 юни 2024 г. щети на жилищни сгради и самостоятелни обекти в тях на територията на гр. Нова Загора и селата Асеновец, Езеро, Дядово, Караново, Омарчево, Питово, Полско Пъдарево, Стоил войвода.
  Не е необходимо потърпевшите да подават заявления, Комисията е разделена на 4 групи, които ще обикалят по райони. Ще влязат във всяка къща. Ако хората са на работа и няма осигурен достъп, ще оставят телефон за връзка, за да се уточни допълнителен ден и час за посещение и оглед. На място ще се опишат щетите – счупени прозорци, повредени покриви и мазилки, след което ще се изготви обобщен протокол. Той ще бъде представен на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.
  Съгласно Правилника на Междуведомствената комисия право на помощ имат собствениците на законно построени и единствени жилища, не се покриват щети по автомобили!
  Необходимо е гражданите, чиито имоти са пострадали, да направят снимков материал на щетите преди тяхното отстраняване. Необходимо е и да се запазят документите за извършени разходи, за да послужат при евентуално одобрение от комисията към Министерския съвет.
  В общинската комисия са включени и служители на Дирекция „Социално подпомагане“ (Д „СП“), които ще направят оценка на имуществото на граждани, желаещи да кандидатстват за еднократна помощ по Закона за социално подпомагане, което се осъществява през Д „СП“ – Нова Загора. Допустими са самотни хора, пенсионери и граждани с по-ниски доходи.
  За еднократната подкрепа по Закона за социално подпомагане може да се подаде заявление в Д „СП“ - Нова Загора (ул. „Петко Енев“ № 100), без да се изчаква минаването на общинската комисия! Помощта е индивидуална! Определя се на базата на оценка на имотно състояние, доходи, здравословно състояние на собствениците на имота и вида на щетата.
  Пострадалите имат възможност да се възползват само от един вариант на подпомагане. Имотите със застраховка не са обект на този тип подпомагане.
  Щетите по автомобилите са единствено за сметка на автомобилна застраховка КАСКО, в случай че е направена. Тяхното възстановяване не е допустимо, съгласно действащите в държавата нормативни разпоредби!
  При смяна на предно стъкло гражданите да имат предвид, че е задължително да е наличен залепен стикер от Гражданската застраховка. Ако е невъзможно да се свали от повреденото стъкло, то трябва задължително собственикът да се снабди с нов такъв от застрахователното си дружество.
  По отношение на стикера за преглед на автомобила се допуска новото стъкло да е без него, ако е невъзможно прехвърлянето му. При проверка преминат преглед може да се докаже с талона, издаден заедно със стикера - не е необходимо да се минава втори път преглед.
  Земеделските производители, които са претърпели загуби, могат да подадат заявление в Общинска служба „Земеделие“, което може да получат и от кметовете на съответното населено място. Срокът за подаването му е до 10 дни.
  Добре е гражданите да знаят, че в случай на необходимост, в общинска администрация се издават служебни бележки за настъпилото природно бедствие, които се изискват от някои от застрахователните дружества при потърсване на застраховка „Имущество“ или застраховка „Автомобил“. Служител в Община Нова Загора веднага издава съответния документ.

  Заповед №РД-12-647/13.06.2024 г.
  Заповед №РД-12-655/17.06.2024 г.

 • Във връзка с градоносната буря на 13 юни 2024 г. и нанесени щети на превозните средства, извършващи превоз на пътници в община Нова Загора, Ви уведомаваме, че временно, до отстраняване на повредите, няма да бъдат извършвани следните маршрутни разписания:
  Нова Загора - Стара Загора през селата по двете направления;
  Нова Загора – Радево – Млекарево – Новоселец – Радецки - Бял кладенец.
  Моля да ни извините за причиненото неудобство!

 • На основание Решение № 126/28.03.2024 г. на ОбС Нова Загора и Заповед № РД-12-363/18.04.2024 г. на кмета на Община Нова Загора, Община Нова Загора обявява открит конкурс за идеен проект за паметник на Стоян Омарчевски.

  Информация за конкурса можете да свалите тук.

 • Уважаеми съграждани,
  Опазването на общественото имущество и ред е задача на всички институции и граждани. За да е успешна тя, е необходимо вашето съдействие, затова Община Нова Загора стартира кампания "Заедно срещу нередностите". Призоваваме за подаване на своевременна информация за счупени съоръжения, неработещо или повредено улично осветление, опасни дървета, посегателство върху кошчета за отпадъци, паркова мебел и съоръжения на детските площадки и други нередности. Директното подаване на сигналите до Община Нова Загора, на тел. 0457/6 21 21 или на E-mail: obshtina@nova-zagora.org подпомага адекватното и бързо отстраняване на проблемите.
  "Моят призив към гражданите е: помогнете ни, изпращайте ни сигнали. Разчитаме на тях и гарантираме, че веднага ще се отзоваваме и ще направим всичко, което зависи от Община Нова Загора, за да разрешим възникналата ситуация. Нека да бъдем отговорни в името на родния ни град, защото заедно можем да постигнем промяна", апелира кметът на общината Галя Захариева.

 • 187 години след рождението на българина, надскочил времето си – великия Апостол на Свободата, новозагорци се събраха пред бюст-паметника му на 18 юли 2024 г. в 9:30 часа. Притихнали пред неговия образ и изписания му завет „Дела трябват, а не думи!“, глава пред подвига му сведоха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметът Ивайло Енев, заместник-председателят на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, общински съветници, кметове на населени места, директорът на Исторически музей Нова Загора Генчо Димитров и служители, граждани от различни възрасти.

 • Уважаеми съграждани и гости на гр. Нова Загора,
  Наближава денят, в който се е родил един от най-великите българи – Васил Левски – безсмъртният Апостол на Свободата.
  Ще ви очакваме на 18 юли 2024 г. от 9:30 часа пред бюст-паметника му до Исторически музей Нова Загора, за да положим цветя и да почетем паметта му.

   

 • Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева имаше честта да изкаже специалните благодарности от името на организаторите на „Старопланински събор „Балкан фолк“, утвърдил се като Фестивал № 1  в Европа за традиционни народни изкуства. 
  На 16 юли 2024 г. тя покани по този повод отличените: ръководителя на Фолклорна група „Неранза“ към НЧ „Напредък – 2001“ гр. Нова Загора – Дима Йорданова и ръководителя на Група за автентичен фолклор към НЧ „Пробуда – 1929“, с. Любенец –Мария Петкова. Г-жа Захариева ги поздрави за постиженията им и връчи Свидетелства за реално осъществено родолюбие и Грамоти за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни изкуства за достойното им представяне, споделения опит и творческите успехи – плод на техния труд и родолюбив дух.

 • 147 години след трагичната епопея, развила се в с. Любенова махала на 14 юли 1877 г., българи от различни поколения от близо и далеч си припомниха тази дата. В 9 часа сутринта те се събраха в двора на храма „Свети великомъченик Георги“, където се е разиграло събитието.
  Енорийският свещеник Стефан отслужи панихида за жертвите. Да почетат паметта на загиналите в трагичното клане, глави сведоха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметовете Нина Генчева и Ивайло Енев, кметът на с. Любенова махала Иван Маринов, директорът на Исторически музей Нова Загора Генчо Димитров, общественици, жители на селото и околията, гости. Венци и цветя окичиха паметните плочи, като знак за преклонение.

 • Община Нова Загора и Многоспортов туристически клуб „Тунджа Жребчево“ организира на 12, 13 и 14 юли 2024 г. уикенд “С мама и татко на палатка” за деца от 7 до 14 години, придружени от родителите си. В екстремните температури  разхлаждането в река Тунджа се оказа най – предпочитаната от атракциите на празника. Децата се забавляваха със скокове във водата и прекараха голяма част от деня си в естествено оформилото се джакузи в коритото на реката. Сред природата едни от обичайните игри бяха скачане с чувал, детски риболов и катерене по въже. Тази година акцентът на кулинарния курс беше правенето на баници на сач. Родители и деца с интерес се възползваха от уроците по каяк.

 • Уважаеми жители на град Нова Загора,
  Уведомяваме Ви, че от 15.07.2024 г. графикът по сметосъбиране и сметоизвозване в град Нова Загора ще се изпълнява от 6.00 ч. сутринта. Необходимо е гражданите да осигурят достъп на фирмата по сметосъбиране и сметоизвозване до кофите в имотите си, за да бъдат своевременно обслужвани.

 •                             
  На 09.07.2024 г. г-жа Галя Захариева, кмет на община Нова Загора подписа Допълнително споразумение към Договор BG05SFPR003-1.001-0102-C02 на Община Нова Загора - „Топъл обяд в Община Нова Загора“ по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR003-1.001 – „Топъл обяд“ на Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ПХОМП ЕСФ+),  с което се увеличава ставката за единица продукт - топъл обяд на 3,64 лв. от 01.07.2024 г.
  Традиционно в работните  дни от месеца на крайните получатели – 190 лица, се предоставя  супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

 • Уважаеми граждани и гости на гр. Нова Загора,
  Поради неблагоприятните метеорологични условия на 2 юли вечерта, предварително обявената дезинсекция не беше извършена, а отложена за по-подходящо време. Уведомяваме Ви, че тя ще бъде извършена на 9 юли 2024 г. от 22 часа.
  Като допълнителни превантивни мерки молим гражданите да не навлизат в пръсканите площи и да бъдат предпазливи за здравето си.

   

Страници