Проведе се Пети фолклорен събор "Еленово"

В утрото на 21 май бе открит петият Фолклорен събор „Еленово“, организиран от Община Нова Загора, Кметство Еленово и НЧ „Светлина - 1908“, с. Еленово. Сред зеленината и красотата на местността „Кара дере“ на Свети Илийските възвишения за пореден път се докоснахме до пъстротата на българския фолклор, до магията на народния дух и атмосфера. Китното място се огласи от красивите песни и кръшните танци на участниците, дошли от близо и далеч.
Начало постави Диан Бонев – председател на читалището-домакин и кметът на село Еленово –Радостина Маринова, които приветстваха всички с „добре дошли“. Специален гост на колоритното събитие бе Станимира Кънчева – началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“. Тя имаше удоволствието да поздрави всички присъстващи и да поднесе специален поздравителен адрес от Вр. И. Д. кмет на община Нова Загора Ивайло Енев.
В традиционното събитие се включиха над 70 участници - певци, инструменталисти и танцьори от различни области на страната, дошли да споделят своя талант и да допринесат за празничното настроение. Те премериха сили в категориите инструментални групи, народни обичаи и пеене, певчески и танцови групи за обработен и традиционен фолклор, танцови клубове и танцово надиграване.
Нелеката задача да оцени и класира техните изпълнения имаше жури с председател: доц. д-р   Владимир Демирев - фолклорист и етнолог  и членове: доц. д-р   Наталия Рашкова и д-р   Евгения Грънчарова - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, гр. София и Енчо Енчев - хореограф и ръководител на ДЮФА „Загорчета”.
Отличените може да видите ТУК.
Бележитото празнично фолклорно събитие тази година бе и домакин на Регионалния етап за избор на участници от община Нова Загора за предстоящия XII национален събор на народното творчество в гр. Копривщица.
Многоуважаваното жури предложи следните участници от община Нова Загора за участие в Националния събор:
1. Стефан Стоянов – НЧ ”Светлина 1908” с. Еленово, народно пеене / индивидуално изпълнение/
съпровод гъдулка: Маруся Пейчева
2. Фолклорна група „Мъжки глас” / певческа/ НЧ” Напредък” , гр. Нова Загора  с р-л Младен Петков;
3. Група за автентичен фолклор / певческа/ , НЧ ”Пробуда  1929”, с. Любенец, общ. Нова Загора, р-л Мария Петкова.
Неповторим колорит внесоха и възстановката на дружество „Традиция”, а за финал на прекрасното събитие, присъстващите имаха удоволствието да се докоснат до таланта на невероятният български изпълнител Веселин Маринов.