Пето юбилейно издание на ученически театрален фестивал „Арлекин” Нова Загора 2016

През първите дни на дългоочакваната пролет, Нова Загора посрещна талантливите участници в Петия театрален фестивал „Арлекин”.
Удоволствието да открие неговото юбилейно издание имаше заместник-кметът на Община Нова Загора г-н Ивайло Енев. „Изключително ми е приятно да приветствам с добре дошли на новозагорска сцена талантливите малки актьори от цяла България. На всички тях желая бурни аплодисменти, а на публиката приятни минути с театралното вълшебство” - отбеляза г-н Енев.
От името на домакините от СОУ „Христо Ботев“ приветствие отправи г-жа Бойка Няголова, директор на училището. Тя поздрави всички участници, гости и почитатели на театралното изкуството.
През първия ден от фестивала, зрителите в театър „Минко Балкански” имаха удоволствието да видят талантливите ученици от: с. Глушник, общ. Сливен; с. Розово, общ. Казанлък; гр. Съединение;  гр. Стара Загора и домакините от СОУ „Христо Ботев” гр. Нова Загора. Малките актьори успяха да претворят актуалния и до днес проблем за борбата между доброто и злото, пресъздаден в повестта „Боряна“ на емблематичния Йордан Йовков. Влязоха в ролята на позитивния, щедър и разточителен герой Михал Мишкоед от комедийната пиеса на Сава Доброплодни „Зех тъ, Радке, зех тъ“ и ни развесилиха с постановката „Не съм от тях, как Сийке” по Чудомир. „Духът на доброто” завладя театър „Минко Балкански”. На официалното откриване на фестивала се представиха учениците от Театрално ателие „Мигчета” при СОУ „Христо Ботев” - Нова Загора с постановката „Снежната царица“ по либрето на Мая Дългъчева, режисьор и сценограф: Станиела Хаджиева. Прекрасната игра на талантливите „Мигчета“ отново заслужи овациите на публиката.
Театралният маратон ще продължи и на 30 март, като зрителите ще се насладят на майсторството на детски трупи от различните краища на България – с. Средище, общ. Силистра, Ивайловград, София, Кърджали, Харманли. Почитателите на театъра ще могат да видят постановки по класиците Елин Пелин, Алеко Константинов, Йордан Йовков, Ран Босилек  и др.
В знак на благодарност за прекрасните изпълнения  даровитите малки театрали  ще получат от Община Нова Загора грамоти и сувенири.