В с. Загорци, общ. Нова Загора откриха атрактивна изложба на шевици

В новозагорското село Загорци, в летния следобед на 6 юли, се проведе изложба под наслов „Пътят на шевицата от миналото до наши дни“. Събитието бе организирано от НЧ „Ст. Д. Сербезов – 1928“ с. Загорци с любезното съдействие на Община Нова Загора и се състоя в памет на Стоянка Славова Стойнова - бивш секретар на читалището, която първа приживе е инициирала идеята тази изложба да се създаде. Да приветства всички присъстващи имаше удоволствието г-жа Галина Сепетчиева - секретар на читалището домакин, която поздрави всички с „ Добре дошли“ и накратко представи мотивите и вдъхновението за идеята това събитие - символ на българщината, да стане реалност.
В продължение на векове момичетата в семейството е трябвало да изучават всички женски умения, необходими за изработването на облеклото и на тъканите за дома. Част от подготовката им е усвояването на везбата, за изработката на която са били нужни повече умения и сръчност. Старите баби са отваряли скрина и са взимали парче платно (зашив), на който са били извезани мотиви, характерни за рода и селището и така са сътворявали своите истински произведения на изкуството – изящните, запазени и до днес български шевици. Голяма част от мотивите им са пряко обвързани с бита и културата от времето, когато са били бродирани. Символите винаги са положителни, за да предпазват носещия дрехата и никога лоши, за да не предизвикат злите сили, тъй като дрехата е в пряк досег до тялото и се явява като защитен слой на човека, който я е облякъл. Символиката касае носителя на самата дреха по време на неговия земен живот. Затова на мъжките и женските носии се изобразяват символи за плодородие, дълголетие, здраве и защита от злите сили.
За да стане празникът още по пъстър и да се спази българския дух и култура, организаторите бяха поканили талантливи изпълнители от новозагорска община. Своите музикални поздрави под ритмите на родния фолклор отправиха домакините от Танцов състав „ Лулуди“ към НЧ „Стойчо Донев Сербезов-1928“ с. Загорци; самодейците от НЧ „Искра-1875“ с. Стоил Войвода и Танцов дует „Юрука“ към НЧ „Христо Ботев-1920“ с. Млекарево.    
В изложбата взеха участие читалища от селата Съдийско поле, Стоил войвода, Дядово, Новоселец, Бял кладенец, Радево, Млекарево, Брястово, Езеро; индивидуални участници от  Загорци, Любенова махала, Пет могили и гости от гр. Ямбол. Те се представиха в няколко категории - за автентична шевица, креативно представяне на шевица, за практичност. Беше връчена и специална награда на спонсорите. Всички получиха изработена торба с шевица и скромна почерпка.