Десети Национални прегледи на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене

На 8 октомври в с. Кортен за десети път се проведоха Национални прегледи на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене. Форумът е организиран от НЧ „Светлина - 2000”, с. Кортен и Община Нова Загора. За да се насладят на красотата на българската народна музика в изпълнение на участниците в юбилейното издание на прегледите бяха дошли: Минчо Минчев - кмет на с. Кортен, Станимира Кънчева - началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“, общински съветници от ОбС Нова Загора и много почитатели на фолклорното изкуство.
Секретарят на читалището Милена Лисичкова приветства гости и участници с „Добре дошли”, а честта да открие фестивала имаше г-жа Станимира Кънчева. Тя поднесе поздравителен адрес от името на кмета на община Нова Загора Николай Грозев, в който градоначалникът се обръща към организаторите и участниците във форума с думите: „Вече десет години, водени от любовта към българското и родното, Вие ни поднасяте една незабравима феерия от цвят и ритми, за да се докоснем до магията на неувяхващото, непреходно, доказало се във времето българско народно творчество. Нека никога не ви напуска любовта към българските традиции и фолклор. Носете я в сърцата си и я предавайте на поколенията след Вас, за да свети през вековете уникалната българска култура.“
Във фолклорното надпяване участие взеха 11 състава, които представиха набор от песни със специфично звучене, характерно за отделните народни области. Даровитите изпълнители бяха оценявани от жури в състав: академик Крум Георгиев - председател на Общество за фолклор – българска секция при Международната фолклорна организация и членове - Младен Станев – хоров диригент и автор на фолклорни обработки и Ивана Гидикова – член на настоятелството НЧ „Светлина - 2000”, с. Кортен.
След награждаването на най-добрите, ръководителите и участниците благодариха на организаторите за предоставената възможност за изява и общуване на изпълнители от различни региони на България. Водени от любовта към българското и родното, всички си обещаха още много срещи в името на съхраняването и обогатяването на песенното народно творчество.