Юбилеен концерт на ДЮФА "Загорчета"

Невероятен концерт-спектакъл изнесе Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета” с главен художествен ръководител, хореограф Енчо Енчев и ръководител на оркестъра Тяньо Михов на 8 октомври,  по случай 30-годишния си юбилей. Близо час и половина бивши и настоящи танцьори на ансамбъла разпръскваха магията на българския фолклор в препълнената театрална зала на НЧ "Диньо П. Сивков - 1870”. Вдъхновени от празничната атмосфера, неуморимите загорчета разгърнаха цялото фолклорно богатство на България пред възторжената публика, сред която бяха народният представител в 43-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на ОбС Георги Николов, заместник-кметът Ивайло Енев, заместник-областният управител на Област Сливен Веска Вълчева, секретарят Веселина Трънова, общински съветници, хореографи и приятели на народното творчество от цялата страна. Г-н Енев имаше честта и удоволствието да поднесе поздравителен адрес от кмета на община Нова Загора Николай Грозев по случай 30-годишния юбилей: "Нека никога не Ви напуска любовта към българския фолклор. Носете я в сърцата си и я предавайте на поколенията след Вас. Бъдете достойни продължители на  българското и българщината."
На сцената оживяваха картини от различни български обичаи, представени с голямо майсторство от неуморните танцьори. След всяко едно изпълнение публиката аплодираше нестихващо пламенните хоротропци. Невъобразим фурор в залата предизвика сърцатото представяне на ветераните от „Загорчетата”, завърнали се от различни краища на страната, водени от любовта към родното. Те бяха наградени с нестихващи аплодисменти от своите почитатели. Музикални поздрави  рождениците получиха от младата и талантлива певица Томика и ФФ  „Аеда”, с ръководител Велина Стайкова. Чрез фолклорната  магия и обаяние на танците от различни етнографски области на страната загорчетата отправиха и своето послание към бъдещето, за да се върнем към корените си и с гордост да покажем  на света кои  сме ние българите. С юбилейния си концерт ДЮФА „Загорчета” изпълни обещанието си за една незабравима вечер, която пренесе любителите на фолклорното изкуство през историята на ансамбъла от неговото начало до днес.
По решение на общинския съвет през 1986 на базата на съществуващите до този момент три формации се създава фолклорен ансамбъл, който по-късно получава името „Загорчета”. Вече 30 години  той се справя блестящо с ролята си да съхранява и предава на младото поколение богатото фолклорно творчество и да печели любовта на публиката, а многобройните награди са доказателство за това. Носител на креативни идеи, продължаващ  традициите, представящ успешно общината ни на наши и международни сцени, през  всичките тези  години ансамбъл „Загорчета”  заема своето достойно място в културния афиш на Нова Загора и страната. ДЮФА „Загорчета” непрекъснато развива и задълбочава връзката между съвременното изкуство и корените на българския фолклор. Репертоарът му е  пъстър букет от повече от 35 танца,  впечатляващи с неповторимия си и оригинален стил и невероятната красота на националните костюми.  Концертите на ансамбъла по блестящ начин разкриват българските  фолклорни традиции, а изпълненията  на  танцьорите се отличават с изключителна артистичност. Вече 30 години техния художествен ръководител Енчо Енчев е неотлъчно до тях, да ги обучава  и възпитава в любов към изконните български ценности. Отличен хореограф, неспокоен дух, търсещ и винаги намиращ доброто, красивото и автентичното, човек, който с изкуството си кара сърцата ни да бият по-учестено. Под неговото вещо обучение са минали хиляди млади възпитаници, любители на народното творчество, като много от тях са се посветили изцяло на танцовото изкуство.
Блестящият концерт-спектакъл завърши с емблематичния на ДЮФА „Загорчета” тракийски танц „Ха, тропнете да тропнем”, след което на сцената излязоха  всички участници-танцьори, заедно с техния ръководител Енчо Енчев. Беше изнесена и красивата юбилейна торта под музиката на „Многая лета”. Рождениците духнаха свещичките с пожелание за вдъхновение, нови успехи и  безброй неповторими мигове на сцената.